ВСІМ  І  КОЖНОМУ  -  РІВНЕ  ПРАВО  !!!

ФОПи без доходу можуть не платити недоїмки з ЄСВ.

З 0З червня 2020 року запроваджений механізм списання суми недоїмок, нарахованих платникам ЄСВ з числа фізичних осіб-підприємців, що знаходяться на загальній системі оподаткування, а також осіб, що провадять незалежну професійну діяльність за період з 01.01.2017 року. Це стосується також штрафів та пені, нарахованих на ці суми недоїмки. Основна умова - такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що оподатковується ПДФО.

Таке право для ФОПів передбачено пунктом 5 розділу I Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників" від 13.05.2020 р.

Що для цього необхідно?

Упродовж 90 календарних днів ФОПу (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) потрібно подати державному реєстратору заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, а податковій – звітність з ЄСВ за 2017-2020 роки, якщо вона не була подана раніше.

Для тих, хто здійснює незалежну професійну діяльність, аналогічно: маєте 90 днів для того, щоб до контролюючого органу за основним місцем обліку подати заяву про зняття вас з обліку як платника єдиного внеску. Якщо раніше звітність з ЄСВ не подали, маєте це зробити.

Податковий орган протягом 15 робочих днів проведе камеральну перевірку, за результатами якої прийме рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені.

Відмовити може лише у двох випадках:

1) якщо платник податків отримав дохід (прибуток) протягом періоду 2017-2020 років;

2) якщо суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті - податковий орган в цьому випадку приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою. Штрафи не застосовуються.

Всі суми, які сплатили до цих нововведень поверненню не підлягають.

Консультації
Усні та писмові
Захист та представництво
в кримінальних справах
Правова допомога
в сімейних справах
Юридичне вирішення
трудових спорів
Житлові спори
та спори про нерухомість
Цивільні справи

Пошук по сайту

Пошук

Вхід для партнерів