ВСІМ  І  КОЖНОМУ  -  РІВНЕ  ПРАВО  !!!

Позовна заява про надання дозволу на тимчасовий виїзд за кордон неповнолітньої дитини без згоди батька

ДО РІВНЕНСЬКОГО МІСЬКОГО СУДУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
33028, м. Рівне, вул. Шкільна, 1

Позивач:    Щур Тетяни Дмитрівни
33023, м. Рівне, вул. Грушки, 40, кв.34

Відповідач:    Липа Сергій Євгенович
33001, м. Рівне, вул. Пекаря, буд. 40, кв.15
Третя особа
що не заявляє самостійних
 вимог щодо предмет спору:    Орган опіки та піклування служби у справах дітей Рівненського міськвиконкому
33028, м. Рівне, вул. Соборна, 7
(0362) 22-70-62

 

ПОЗОВНА ЗАЯВА
про надання дозволу на тимчасовий виїзд за кордон
неповнолітньої дитини без згоди батька

Я, Щур Тетяна Дмитрівна, з 1998 р. по 2007 р. перебувала у зареєстрованому шлюбі з Липою Сергієм Євгеновичем, в якому народився наш син, Липа Дмитро Сергійовича, 10.04.1999 р.н.
У 2007 році рішенням Рівненського міського суду шлюб між нами було розірвано, з того часу син Дмитро проживає зі мною, з Липою С.Є. з того часу спілкування припинилось, будь-якої участі у вихованні сина він не бере, його життям не цікавиться, не сплачує аліменти з 2009 року, в зв’язку з чим утворилась заборгованість в розмірі 32888 грн.
Мій син, Липа Дмитро Сергійович навчається у м. Рівне в загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №10, є учнем 11 випускного класу. Має навчальні досягнення достатньо високого рівня.
Одним з основних напрямків його навчання є вивчення польської мови, чим він активно займається з метою вступу до одного з вищих навчальних закладів Республіки Польща, де відкриті спеціальні навчальні програми для вступу іноземних студентів, зокрема з України. В один з таких ВУЗів має намір та готується вступати мій син.
Відповідач тривалий час знаходиться на роботі в Росії. Його перебування в Україні носять короткочасний характер, а саме тривалістю в один місяць з інтервалом три місяці.
Коли ми разом з сином неодноразово телефонували Відповідачу для того, щоб домовитись про належне оформлення документів для виїзду за кордон з метою навчання, Відповідач висловився категорично, що не бажає, щоб син покидав територію України, пояснивши це тим, що «йому немає чого там робити».
На офіційне запрошення до приватного нотаріуса Рівненського районного нотаріального округу Сливки В.П., куди я з сином просили його з’явитись 16 лютого 2016 року для надання письмової згоди на відкриття візи та тимчасової поїздки за кордон до Республіки Польща на навчання, у визначений час Відповідач не з’явився.
Вважаю, що таким чином Відповідач перешкоджає розвитку сина, позбавляє його законного права на вільний вибір місця навчання, обмежує його інтереси та прямо їм суперечить.
Згідно з вимогами ст.141 Сімейного кодексу України мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини.
Відповідно до ст.150 Сімейного кодексу України на батьків покладені рівні обов'язки щодо виховання та  розвитку дитини, в тому числі  піклуватися  про здоров'я дитини,  її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.
За змістом ч.1 та 2 ст.155 Сімейного кодексу України здійснення батьками своїх прав та виконання обов'язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності.
Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.
Відповідно до ч.6 ст.12 Закону України «Про охорону дитинства» батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров'я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов'язків відповідно до закону.
Згідно з ч. 2 ст. 4 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» від 21 січня 1994 року № 3857-XII  оформлення проїзного документа дитини провадиться на підставі нотаріального засвідченого клопотання батьків або законних представників батьків чи дітей у разі потреби самостійного виїзду неповнолітнього за кордон. У клопотанні зазначаються відомості про дитину, а також про відсутність обставин, що обмежують відповідно до цього Закону право на виїзд за кордон (лише для дітей віком від 14 до 18 років). За відсутності згоди одного з батьків виїзд неповнолітнього громадянина України за кордон може бути дозволено на підставі рішення суду.
Статтею 6 Сімейного кодексу України визначено,  що правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до  вісімнадцяти років.
Статтею 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України.
Вважаю, що ненадання Відповідачем синові Липі Д.С. дозволу на тимчасовий виїзд за межі України до Республіки Польща порушує законні права неповнолітнього.
Враховуючи вищевикладене, на підставі ч. 2 ст. 4 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» ст. ст. 141,  150, 155 Сімейного кодексу України, ст. ст. 119-120 ЦПК України, -


П Р О Ш У :

1.    Надати дозвіл Липі Дмитру Сергійовичу, 10.04.1999 р.н., ідентифікаційний номер 3625909360, на тимчасовий виїзд за межі України до Республіки Польща без згоди та супроводу батька Липи Сергія Євгеновича, до досягнення ним повноліття.
2.    Надати дозвіл Липі Дмитру Сергійовичу, або його законному представнику Щур Тетяні Дмитрівні на  оформлення документів для тимчасового виїзду за кордон до Республіки Польща (паспорт громадянина України для виїзду за кордон, оформлення візи, проїзного документа дитини) без згоди та супроводу батька Липи Сергія Євгеновича.
3.    Судові витрати покласти на Відповідача.

ДОДАТОК:
    
1.    Копія паспорта Щур Т.Д., на 2 арк.;
2.    Копія свідоцтва про шлюб (зміна прізвища з Липи на Щур), на 1 арк.;
3.    Копія свідоцтва про народження І-ГЮ №075515, на 1 арк.
4.    Копія паспорта Липи Д.С., на 1 арк.;
5.    Копія картки платників податку Липи Д.С., на 1 арк.;
6.    Довідка про навчання, на 1 арк.;
7.    Копія сертифікату про закінчення курсу польської мови, на 1 арк.;
8.    Витяг з програми вступної кампанії ВНЗ м. Ворцлава Республіки Польща по навчанню іноземних студентів, на 4 арк.;
9.    Копія характеристики Липи Д. С. із ЗОШ №10, на 1 арк.;
10.    Копія розрахунку заборгованості Липи С.Є. по аліментах, на 2 арк.;
11.    Копія нотаріальної заяви про виклик Липи С.Є., на 1 арк.;
12.    Копія накладної про відправлення, на 1 арк.
13.    Копія заяви про повернення відправлення, на 1 арк.
14.    Копія позовної заяви з додатками для сторін, в 2-х екз.;
15.    Квитанція про сплату судового збору, на 1 арк.


17 лютого 2016 року                                                                                                                                                                                                                                                                                 Т.Д. Щур

* Всі процесуальні документи, розміщені на цих сторінках сайту, були створені юристами та використані в конкретних цивільних, господарських, адміністративних та інших справах. Персональні дані клієнтів та інших осіб, яких стосуються ці документи, були змінені, або видалені з тексту, з метою нерозголошення адвокатської/юридичної таємниці. Бідь-які співпадання чи утотожнення з конкретними особами носять випадковий характер і не можуть бути розцінені як поширення інформації щодо цих осіб.

Пошук

Вхід для партнерів