ВСІМ  І  КОЖНОМУ  -  РІВНЕ  ПРАВО  !!!

Позовна заява про усунення від права на спадкування

В немирівський районний суд вінницької області

 

Позивач:     Гарень Анна Віталіївна,
яка проживає за адресою:

33000, м. Рівне, вул. Мірющенка, 22,
кв. 2, тел./моб. +3809700000000

 

Відповідач:          Петрущенко Володимир Арсентійович,

останнє відоме місце проживання в Україні:

22865, смт. Ситківці, вул. І. Франка, 20, Немирівського району Вінницької області, Україна,

телефон та інші засоби зв’язку невідомі.

Позов не має грошової оцінки

 

П О З О В Н А     З А Я В А

про усунення від права спадкування за законом

 

10 грудня 2006 року померла моя баба – Петрущенко Марія Микитівна, спадкоємцями за законом якої є я, Гарень Анна Віталіївна, та її син – відповідач по справі – Петрущенко Володимир Арсентійович.

Померла Петрущенко М.М. була особою похилого віку, часто хворіла, останні роки не могла самостійно себе обслуговувати та потребувала постійної сторонньої допомоги, не могла вільно самостійно пересуватись. Доглядом Петрущенко М.М., забезпеченням її ліками, продуктами та побутовим обслуговуванням по мірі можливостей займались близькі люди, зокрема, я, Петриченко Лоріна Василівна та Гарна Тетяна Віталіївна.

Про безпорадний стан Петрущенко М.М. було відомо відповідачу Петрущенко В.Т., який з 1966 року проживав в Росії, проте жодного разу не приїжджав до батьків в Україну і не мав наміру надавати їм (в тому числі і померлій) будь-якої матеріальної чи іншої допомоги. Лише після смерті Петрущенко М.М., відповідач приїхав в Україну та подав заяву про прийняття спадщини.

Факт прийняття спадщини відповідачем Петрущенко В.Т. мені став відомий від державного нотаріуса Немирівської державної нотаріальної контори Кнап Л.П. під час оформлення та видачі мені свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно і заява про прийняття спадщини Петрущенком В.Т. повинна міститись в матеріалах спадкової справи № 201/2007, яка знаходиться в нотаріуса і до якої я не маю доступу, а тому змушена буду звернутись до суду після відкритті провадження по справі про витребування та дослідження доказів, що знаходяться в цій спадковій справі.

Окрім того, про спадкування майна померлої Петрущенко М.М. відповідачем Петрущенком В.Т. свідчить довідка № 1106 від 01.06.2007 р., видана Сітковецькою селищною Радою, про те, що спадкоємцями за законом являється син померлої – Петрущенко Володимир Арсентійович.

Оскільки в померлої Петрущенко М.М. є спадкоємці за законом першої черги спадкування, які прийняли спадщину (Гарень Ж.В., Петрущенко В.Т.), територіальна громада в особі органів місцевого самоврядування не може бути відповідачем по справі в розумінні п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 р.

Частиною першою статті 172 СК України передбачено, що дитина, повнолітні дочка, син, зобов’язані піклуватись про батьків, проявляти про них турботу та надавати їм допомогу.

Так як моя баба – Петрущенко М.М. була похилого віку, протягом останніх років хворіла на різні хвороби, потребувала сторонньої допомоги та піклування, а її доглядом, утриманням та піклуванням Петрущенко В.Т. не займався і не бажав цього робити, хоча мав таку можливість, я вважаю, що відповідно до частини 5 статті 1224 ЦК України, за рішенням суду Петрущенко В.Т. має бути усунений від права на спадкування за законом після смерті Петрущенко М.М.

Факти ухилення від піклування Петрущенка В.Т. та необхідності в сторонньому догляді можуть підтвердити свідки Петриченко Лоріна Василівна (смт. Ситківці, вул. Берегова, 2, Немирівського р-ну Вінницької області) та Гарна Тетяна Віталіївна (м. Вінниця, вул. Петрова, 22, кв. 2), які були близькими людьми для моєї мами і готові дати свідчення в суді в даній справі.

Так як я також є спадкоємицею Петрущенко М.М. за законом (що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом від 27.02.2008 р. в спадковій справі № 201/2007, копія якого додана до позовної заяви), я змушена звернутись з цією позовною заявою до суду для захисту своїх майнових та соціальних прав на отримання спадкового майна померлої. Окрім того, з часу смерті Петрущенко М.М. (2006 р.) і по даний час відповідач Петрущенко В.Т. взагалі не з’являється в Україну і не приймає жодної участі в утриманні та розпорядженні спадковим майном, що також порушує мої законні права та інтереси.

На даний час мені не відоме місце проживання Петрущенко В.Т., останнє місце його проживання в України – смт. Ситківці Немирівського району Вінницької області (останнє відоме мені місце проживання в Російській Федерації – 22-й мікрорайон, буд. 22, кв.222, м. Ангарськ, Іркутської області Російської Федерації).

Відповідно до ч. 5 ст. 1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини, вона належить спадкоємцеві з дня відкриття спадщини. Таким чином, майно відповідача Петрущенка В.Т. знаходиться в Україні за адресою: смт. Ситківці Немирівського району Вінницької області.

За правилами підсудності справ за вибором позивача, в разі, якщо майно особи, місце реєстрації чи перебування якої невідоме, або особа не має постійного місця проживання чи перебування, можуть пред’являтись позивачем за місцем знаходження його майна (ч. 9, 10 ст. 110 ЦПК України),тому я вважаю, що дона справа підсудна Немирівському районному суду Вінницької області.

 

Враховуючи вищевикладене, на підставі ст. 172 СК України, ст. 1224 ЦК України, керуючись ст.ст. 3, 133, 137, 118-120 ЦПК України, –

 

П Р О Ш У   С У Д :

 

1. Прийняти цей позов до судового розгляду.

2. Усунути Петрущенко Володимира Арсентійовича від права на спадкування за законом спадщини, яка відкрилась після смерті Петрущенко Марії Микитівни, котра померла 10 грудня 2006 року.

3. Викликати в судове засідання та допитати як свідків:

– Петриченко Лоріну Василівну, проживаючу за адресою: 22865, смт. Ситківці, вул. Нова, 22, Немирівського р-ну Вінницької області;

– Гарна Тетяну Віталіївну, проживаючу за адресою:21000, м. Вінниця, вул. Петрова, 222, кв. 2.

4. Витребувати від Немирівської державної нотаріальної контори (22800, м. Немирів, вул. Леніна, 35):

– спадкову справу № 201/2007, відкриту після смерті Петрущенко Марії Микитівни.

5. Судові витрати покласти на відповідача – Петрущенко В.Т.

 

 

Додаток:     

  1. Копія цієї позовної заяви, на 2-х арк.;
  2. Копія свідоцтва про смерть Петрущенко М.М., в 2-х екз., на 2-х арк.;
  3. Копія свідоцтва про право на спадщину від 27.02.2008 р., в 2-х екз., на 2-х арк.;
  4. Копія витягу про реєстрацію прав від 29.04.2011 р., в 2-х екз., на 2-х арк.;
  5. Копія свідоцтва про смерть Іванова В.М., в 2-х екз., на 2-х арк.;
  6. Копія свідоцтва про право на спадщину від 09.01.2009 р., в 2-х екз., на 2-х арк.;
  7. Копія витягу про реєстрацію прав від 29.04.2011 р., в 2-х екз., на 2-х арк.;
  8. Копія довідки № 1106 від 01.06.2007 р., в 2-х екз., на 2-х арк.;
  9. Копія 1-ї сторінки технічного паспорту на будинок, в 2-х екз., на 2-х арк.;
  10. Копія заяви Петриченко Л.В., і 2-х екз., на 2-х арк.;
  11. Квитанція про сплату судового збору, на 1 арк.;
  12. Квитанція про сплату судового збору, на 1 арк.

 

 

 

17 грудня 2012 р.                                                                                                                 Ж.В. Гарень

* Всі процесуальні документи, розміщені на цих сторінках сайту, були створені юристами та використані в конкретних цивільних, господарських, адміністративних та інших справах. Персональні дані клієнтів та інших осіб, яких стосуються ці документи, були змінені, або видалені з тексту, з метою нерозголошення адвокатської/юридичної таємниці. Бідь-які співпадання чи утотожнення з конкретними особами носять випадковий характер і не можуть бути розцінені як поширення інформації щодо цих осіб.

Пошук

Вхід для партнерів