ВСІМ  І  КОЖНОМУ  -  РІВНЕ  ПРАВО  !!!

Як уникнути відмови у відкриті касаційного провадження за малозначністю.

За перше півріччя 2020 року Касаційним цивільним судом ВС було розглянуто 9 964 касаційні скарги. По 4 216 з них були постановлені ухвали про відмову у відкритті касаційного провадження.

2 259 – на підставі малозначності.

Тобто, четверта частина всіх скарг, які люди подають до ВС, летять в корзину «малозначна». Безповоротно. Ухвала оскарженню не підлягає.

Цивільний процесуальний кодекс України малозначними визначає справи:

  • у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
  • незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Верховний Суд говорить, що суд має право віднести справу до категорії малозначних на будь-якій стадії її розгляду, враховуючи те, що положення статті 19 ЦПК України в структурі законодавчого акта розташовані серед Загальних положень процесуального закону. При цьому за змістом пункту 1 частини шостої цієї статті, справи, зазначені в ньому, є малозначними в силу притаманних їм властивостей, виходячи з ціни пред`явленого позову та його предмета.

Якщо звертатися до суду із вимогою немайнового характеру, ціну позову визначити неможливо. Тому, за пунктом 1 статті 19 ЦПК України, справа не належатиме до категорій малозначних.

Постанова ВС від 29 жовтня 2020 року, справа № 200/6831/18.

Але в нас ще є пункт 2 статті 19 ЦПК України, за яким суд на будь-якій стадії розгляду справи (апеляційне і касаційне провадження в тому числі) на власний розсуд може визначити вашу справу як незначної складності та віднести її до малозначних.

Тому, якщо ваш спір виник НЕ з сімейних відносин, НЕ пов'язаний із спадкуванням, приватизацією державного житлового фонду, НЕ стосується визнання необґрунтованими активів та їх витребування, ну або ціна вашого позову НЕ перевищує 525 500 гривень - ви не зможете бути впевнені в тому, відкриють вам провадження чи відмовлять на підставі малозначності. Дискреція Верховного Суду. Навіть заявлення вимоги немайнового характеру в цьому випадку не допоможе.

Консультації
Усні та писмові
Захист та представництво
в кримінальних справах
Правова допомога
в сімейних справах
Юридичне вирішення
трудових спорів
Житлові спори
та спори про нерухомість
Цивільні справи

Пошук по сайту

Пошук

Вхід для партнерів