ВСІМ  І  КОЖНОМУ  -  РІВНЕ  ПРАВО  !!!

Позовна заява про відшкодування матеріальної та моральної шкоди завданої джерелом підвищеної небезпеки 1

ДО РІВНЕНСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
33001, м. Рівне, вул. Петра Могили, 24

Позивач:    Дуб Віталій Васильович
     вул. Кучера, 3а, кв. 15,
м. Рівне, 33001.

Представник Позивача:    Адвокат Процюк Микола Іванович,
33022,  м. Рівне, вул. Корольовича, 2,

Відповідач:    Куб Юрій Миколайович
вул. Лиса, буд. 40, кв. 48, смт. Квасилів, Рівненського р-ну, Рівненської обл., 35350


Ціна позову:   100 692, 78 грн.


ПОЗОВНА ЗАЯВА
про відшкодування матеріальної та моральної шкоди завданої джерелом підвищеної небезпеки

 

25 червня 2015 року, близько 12 год. 30 хв., я Дуб Віталій Васильович у якості пасажира виїхав з м. Рівне та прямував у  м. Львів у автомобілі RENAULT MAGNUM 441, реєстраційний номер ВК7679ВІ, з напівпричепом  TRAILOR SYY3CX, реєстраційний номер ВК8586ХХ.  
Приблизно о 13 год. 25 хв. 24.06.2015, на 341 км +940м. автодороги Київ-Чоп, що в межах с. Велика Омеляна, Рівненського району трапилася ДТП за участі автомобіля RENAULT MAGNUM 441, р.н.ВК7679ВІ,  з напівпричепом TRAILOR SYY3CX, р.н.ВК8586ХХ. Водій вказаної вище вантажівки не впорався з керуванням, унаслідок чого автомобіль наїхав на дорожню огорожу за межами правого краю проїзної частини у напрямку м. Львова та перекинувся на правий бік.
Внаслідок вказаного ДТП за участю джерела підвищеної небезпеки - автомобіля RENAULT MAGNUM 441, р.н.ВК7679ВІ, я отримав тілесні ушкодження та був госпіталізований в обласний центр ортопедії, травматології та вертебрології  з діагнозом: ЗЧМТ; ЗТГК; Закритий компресійний перелом тіла хребця Th 9 ІІ-ІІІ ст., дужок тіл хребців Th 9 - Th 10. Забійна травма бокової стінки носа справа.
По факту вищевказаної дорожньо-транспортної пригоди до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено відповідні дані та розпочато кримінальне провадження за №12015180180000904. У зазначеному кримінальному провадженні я визнаний потерпілим.
Відповідно до частини першої статті 1187 Цивільного Кодексу України (надалі ЦК) джерелом підвищеної небезпеки належить визнавати будь-яку діяльність, здійснення якої створює підвищену небезпеку завдання шкоди через неможливість контролю за нею людини, а також діяльність, пов'язану з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб.
Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.
Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України №4 від 01.03.2013, особою, яка зобов'язана відшкодувати шкоду, завдану джерелом підвищеної небезпеки, є фізична або юридична особа, що на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди, позички тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.
Якщо особа під час керування транспортним засобом має посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії і реєстраційний документ на транспортний засіб, переданий їй власником або іншою особою, яка на законній підставі використовує такий транспортний засіб, то саме ця особа буде нести відповідальність за завдання шкоди (пункт 2.2 Правил дорожнього руху України).
Автомобіль RENAULT MAGNUM 440, р.н.ВК7678ВІ використанням якого у наслідок ДТП мені було завдано тілесні ушкодження, належить на праві власності Куб Володимиру Юрійовичу, а Куб Юрій Миколайович, який керував даним транспортним засобом, має право користування, що підтверджується свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу. Відтак Куб Юрій Миколайович є належним суб’єктом відповідальності за завдання шкоди джерелом підвищеної небезпеки – автомобілем RENAULT MAGNUM 441, р.н.ВК7679ВІ.
Відтак, Куб Юрій Миколайович є належним суб’єктом відповідальності за завдання шкоди джерелом підвищеної небезпеки – автомобілем RENAULT MAGNUM 441, р.н.ВК7679ВІ.
На лікування отриманих внаслідок використання Куб Ю.М. джерела підвищеної небезпеки - автомобіля RENAULT MAGNUM 441, р.н.ВК7679ВІ травм та ушкоджень, мною було витрачено 40692,78 грн. Сума вказаних матеріальних збитків підтверджується квитанціями та фіскальними чеками (копії додаються).
Водночас, використанням джерела підвищеної небезпеки -  автомобіля RENAULT MAGNUM 441, р.н.ВК7679ВІ Куб Ю.М., мені також було заподіяно моральну шкоду.
Зокрема, внаслідок отриманих тілесних ушкоджень я переніс значні моральні та фізичні страждання, що виразились в значних болях як під час заподіяння травм, так і в подальшому, при лікуванні. На даний час в мене також постійно з'являються болі, як наслідок перенесених травм.
Стан мого здоров’я значно погіршився, адже я зазнав травми, яка мала наслідком проведену операцію з встановлення спеціальних гвинтів - імплантів у хребетну дугу мого тіла.
Через це у мене з’явились значні незручності пов’язані із тим, що мені слід уникати вертикально-сидячого положення, я повинен користуватись корсетом жорсткої фіксації грудного відділу хребта, уникати фізичних навантажень, що спричиняє мені дискомфорт і пригнічує мене, адже я не можу в продовжувати життя в звичному для мене та моєї сім’ї ритмі.
Окрім того, я повинен постійно проводити лікування та спостереження за станом свого здоров’я у лікарів, зокрема травматолога та невропатолога, здійснювати ряд інших процедур – приймання ліків, проведення перев’язок та потребую особливого харчування. Це постійно нагадує мені про пережите і завдає моральних страждань.
Я перебуваю у пригніченому стані, порушився мій звичний уклад життя, що щоразу завдає мені моральних страждань та пригнічує настрій.
Не виключеним є те, що внаслідок завданої мені травми в подальшому після завершення лікування я отримаю групу інвалідності.
Наслідки пережитої ДТП призвели до швидкої втомлюваності та невпевненості в собі, тривоги з приводу того, що я більше не маю повноцінного здоров’я,  що матиме негативні наслідки у сімейному та суспільному житті.
Відповідно до ст. 23 ЦК України, особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я.
Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.
Відповідно до п.1 ч.2 ст. 1167 ЦК України:
Моральна  шкода  відшкодовується незалежно від вини органу державної влади,  органу влади Автономної Республіки Крим,  органу місцевого  самоврядування,  фізичної  або юридичної особи,  яка її завдала:
1) якщо шкоди завдано каліцтвом,  іншим ушкодженням  здоров’я або   смертю  фізичної  особи  внаслідок  дії  джерела  підвищеної небезпеки.
Відтак, виходячи з засад розумності і справедливості, розмір завданої використанням джерела підвищеної небезпеки - автомобіля RENAULT MAGNUM 441, р.н.ВК7679ВІ моральної шкоди, я оцінюю у 60 000 грн. (шістдесят тисяч гривень).
Отже, Куб Юрій Миколайович як особа яка на відповідній правовій підставі володіла джерелом підвищеної небезпеки - автомобілем RENAULT MAGNUM 441, р.н.ВК7679ВІ, використанням якого  мені було завдано матеріальної та моральної шкоди, зобов’язаний відшкодувати вказану шкоду.
Відповідно до п. 3 Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України №4 від 01.03.2013, позови, що виникають із відносин відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки, пред'являються до суду за загальними правилами підсудності, визначеними главою 1 розділу III ЦПК. При цьому суд має враховувати право позивача на пред'явлення позову про відшкодування шкоди також за його зареєстрованим місцем проживання чи перебування, або за місцем завдання шкоди (частини третя, шоста статті 110 ЦПК), чи виконання договору у разі виникнення спору із договору страхування (частина восьма статті 110 ЦПК).
Відповідно до п.2 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються позивачі - за подання позовів про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також смертю фізичної особи. З огляду на це, судовий збір за подання цього позову в частині відшкодування матеріальної шкоди завданої моєму здоров’ю - не сплачується.
Враховуючи викладене, на підставі ст.ст. 11, 15, 16, 22, 23, 1167, 1187, 1195 ЦК України та керуючись ст.ст. 3, 110,118-120 ЦПК України, -

 

ПРОШУ:

1.    Стягнути з Відповідача матеріальну шкоду, що складає 40692,78 грн. (сорок тисяч шістсот дев’яносто дві гривні 78 копійок).
2.    Стягнути з Відповідача моральну шкоду, що складає 60 000 грн. (шістдесят тисяч гривень).
3.    Судові витрати покласти на Відповідача.

ДОДАТКИ:     
1. Копія паспорта Дуб Віталія Васильовича, в 2-х екз., на 4 арк.;
2. Копія витягу з ЄРДР, в 2-х екз., на 2-х арк.;
3. Копія посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, в 2-х екз, на 2 арк.;
4. Копія епікризу, в 2-х екз., на 4 арк.;
5. Копія рахунку фактури№ШС-00211 від 26.06.2015р., в 2-х екз., на 2 арк.;
6. Копія квитанцій, в 2-х екз., на 4-х арк.

7. Копії фіскальних чеків, в 2-х екз., на 8-х арк.;
8. Копія цієї заяви, на 5-х арк.;
9. Квитанція про сплату судового збору, на 1 арк.




20 серпня 2015 р.                                                                                                                                                                                                                                                                                      Дуб В.В.





* Всі процесуальні документи, розміщені на цих сторінках сайту, були створені юристами та використані в конкретних цивільних, господарських, адміністративних та інших справах. Персональні дані клієнтів та інших осіб, яких стосуються ці документи, були змінені, або видалені з тексту, з метою нерозголошення адвокатської/юридичної таємниці. Бідь-які співпадання чи утотожнення з конкретними особами носять випадковий характер і не можуть бути розцінені як поширення інформації щодо цих осіб.

Пошук

Вхід для партнерів